Liukuovet vuosien saatossa

Liukuovilla on modernista maineestaan huolimatta pitkä historia, joka yltää jopa kivikaudelle saakka
03.05.2016

Historia kertoo mielenkiintoista tarinaa

Liukuovilla on modernista maineestaan huolimatta pitkä historia, joka yltää jopa kivikaudelle saakka. Lue, mistä kehitystyössä on lähdetty liikkeelle!

historia

Liukuovien historian uskotaan ulottuvan aina kivikaudelle saakka, kun luolamiesten väitetään vetäneen luolan suulle oveksi kivenmurikkaa tai kaatunutta puunrunkoa. Tämä ratkaisu esti oletetusti tuulen ja sateen pääsemistä sisälle ja antoi myös mahdollisesti turvaa villipetoja vastaan. Tehdessämme empiiristä tutkimusta oman kotikylämme nähtävyydellä (Karijoen Susiluolalla) joka on todistetusti Suomen ensimmäisiä asutuspaikkoja, emme kuitenkaan havainneet jälkeäkään liukuovista tai todistetta kyseiselle väittämälle. Asukkaatkin on luolasta jo jonkin aikaa sitten poistuneet, niin tuskin heille uusia liukuoviakaan saadaan kohteeseen enää myytyä.

Historia

Ensimmäiset arkeologiset ja fyysiset todisteet liukuovien käytöstä löytyvät Italiasta, surullisenkuuluisan Pompeijin raunioista, yli 2000 vuoden takaa. Pompeijin kaupunki on kuuluisa lähistöllä olleen Vesuvius tulivuoren purkautumisesta, ja kaupungin tuhoutumisesta. Arkeologiset kaivaukset todistivat, että Pompeijin temppeleissä ja kylpylöissä oli käytössä alakantoisia ovia, kivilattiaan uritetut liuku-urat, joissa liikkuivat yli 300 kg painavat kivilevyt. Soft-close hidastimia tuskin oli saatavilla tuohon aikaan?

Historia

Nykyaikaisen liukuoven synty

Seuraavan suuren askeleen tekivät Japanilaiset ja Kiinalaiset 1000–1200-luvuilla. He keksivät käyttää liukuovissa kiveä huomattavasti kevyempää materiaalia. Materiaalina he rupesivat käyttämään puuta sekä paperia, jonka valmistuksen he olivat oppineet muutama sata vuotta aikaisemmin. Kevyen mutta vankan rakenteensa ansiosta liukuovien käsittely ei vaatinut enää suuria voimallisia ponnistuksia. Kevyt ja vahva rakenne mahdollisti myös verrattain suurien tilanjako-ovien valmistamisen.

Tuota ajanjakoa voidaan pitää nykymuotoisen liukuoven syntymänä.

Historia

Historia toistaa itseään

Liukuovien yleistyminen Euroopassa ja osana sisustusta vei vielä noin 800–900 vuotta. Liukuovien tai ylipäätänsä muidenkaan teollisten innovaatioiden yleistymistä ei helpottanut 1900- luvun alkupuolella olleet maailmansodat ja niiden jälkeiset lama-ajat.

Suomessa liukuovet tulivat vuosina 1985–1990 suuren yleisön tietoisuuteen. Tuolloin ensimmäiset liukuovet aloittivat samoista lähtökohdista kuin tuhansia vuosia aikaisemmin. Ovissa ei ollut liukumekanismia, vaan raskaat kalustelevyt ”liukuivat” jonkinlaisessa urassa ”jotenkin”.  Jälkikäteen voidaan helposti sanoa, että oltiin siis menty alalla ja tuotekehityksessä takapakkia parituhatta vuotta.

1990-luvun nousukauden huipulla liukuovista tehtiin myös yläkantoisia ja markkinat vilisivät mitä erikoisempia mekanismeja.

Lamakauden iskiessä Suomeen oli asemansa vakiinnuttanut alakantoinen, laakeroidun alapyörästön omaava liukumekanismi. Liukuovien värimaailmaksi pystyi tuolloin valitsemaan kaksi eri profiiliväriä, hopean tai valkoisen. Nykyisten peilivärien lisäksi tarjolla oli kultapeiliä, johon vain harvalla oli varaa. Tuon peilimateriaalin valmistukseen käytettiin aitoa kultaa, mikä nosti kuluttajahinnan pilviin. Sisustusalan ammattilaiselle kultapeili oli statussymboli.

Valittavana oli myös toinen, kuparinvärinen peili. Kuparipeilin myynti kuitenkin lopetettiin Euroopassa, kun havaittiin sen aiheuttavan syöpää. Ei siis niin mukava yllätys omassa liukuovikaapistossa? Kuparipeiliä ei nyt kuitenkaan kannata rinnastaa asbestin kokoluokan vaaratekijäksi.

Nykyaikana asiakkaalla on valittavanaan kymmenistä eri vaihtoehdoista täytemateriaalit liukuovilleen. Liukuovien värimaailma, tyyli ja mitat ovat täysin valittavissa asiakkaan toiveiden mukaan. Nykyiset liukuovet liukuvat omalla liukukiskolla, ei kiviurassa. Nykyaikaset liukuovet ovat kevyitä, materiaalit turvallisia sekä lisävarusteena saat varusteltua liukuovet Soft-close hidastimella.

Ruudukko ovet mirrorline

Millainen sinun tarpeisiisi täydellinen liukuovikaapisto olisi?

Jos haluat kuitenkin nähdä astetta modernimpia toteutuksia kuin tässä artikkelissa esitellyt vaihtoehdot, löydät niitä inspiraatiota galleriastamme.
Lue myös lisää liukuovista täältä.