Matkamme Kasvupolulla 2018

Haimme kasvusuunnitelmillemme vauhtia ja sparrausta Kasvu Open -ohjelmasta. Alla tarinaa ja kokemuksiamme hienosta matkasta!
06.03.2019

Mikähän juttu tämä Kasvu Open oikein on?

Helmikuussa 2018 elinkeinoasiamies Carita Latikka otti meihin yhteyttä ja kertoi Suupohjan Kasvupolusta, osana Kasvu Open -ohjelmaa. Kasvu open on kaikille Pk-yrityksille avoin sparrausohjelma – toimialasta, iästä tai liikevaihdosta riippumatta. Olimme pohjalaiseen tapaan epäileväisiä, mutta uteliaita, eli päätettiin lähteä kokeilemaan!

Ensimmäinen Kasvupaja oli Kauhajoella 22.2.2018. Vihreätakkiset hymyilevät ihmiset ympäröivät meidät! Päivä lähti räväkästi käyntiin rempseän Oona Ikosen toimesta ja olimme alkuun hieman sekavin fiiliksin koko jutusta ja hiihtelimme kysyvin ilmein sinne minne käskettiin. Päivään kuului kaksi työpajaa, joiden aiheet päästiin valitsemaan. Myynti ja markkinointi sekä kansainvälistyminen ja vienti olivat tärkeimmät aihealueet kasvusuunnitelmiemme taustalla. Työpajojen meininki ja koko Kasvu Open into, olivat tarttuneet meihin päivän päätteeksi niin että rupesi jo kunnolla jännittämään että pääsemmekö jatkoon!  Suupohjan Kasvupolulle haki 31 yritystä joista 15 valittiin jatkoon. Suupohjan alueelta mukaan pääsivät meidän lisäksi: Teuvan Keitintehdas, Kukka-Aroset, CLT-Plant, KristinaMedi, Dymont Installation, Dagsmark Petfood, Pekomat, Weekends Snacks, Topeekan Kaluste, Björnsteel, Teuvarakenne, Lasi-Kolmio, Cewal Grains ja AH-Steel.

Mylläystä, sparrausta ja kiperiä kysymyksiä

Kasvupajan jälkeen alkoi armoton kasvusuunnitelman kirjoittaminen mylläreille tulevia kiitoratapäiviä varten sekä kolmen minuutin pitchauksen suunnittelu ja harjoittelu. Pitch on lyhyt ja ytimekäs myynti- tai hissipuhe omasta yrityksestä. Pitchin tavoite on saada kuulijat vakuuttuneeksi, että juuri meidän tuote/palvelu on esimerkiksi suunnitelmien tai ostamisen arvoinen. Yrityksessämme ei ole aiemmin tällaista tehty ja panostimmekin tämän suunnitteluun sekä harjoitteluun paljon. Aikataulutimme sen sekunnilleen, harjoittelimme ja esitimme sen useaan kertaan toisillemme sekä myynnin palavereissa muille työkavereillemme. Osallistuimme myös Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän järjestämään myyntipuhekoulutuksen Kauhajoella.

Kasvu Open matkamme jatkui ensimmäiseen kiitoratapäivään joka järjestettiin Kaskisissa 22.3.2018. Ensimmäistä kertaa pidättävä pitchaus jännitti meitä hirveästi, mutta saimme paljon kehuja siitä ja esityksessä näytetty uutuustuotteemme LADON Ovi herätti yleisössä ihastusta. Pääsimme ensimmäistä kertaa varsinaiseen sparraukseen, eli mylläreiden kanssa kahdenkeskisiin roustaussessioihin. Oli upeaa huomata, miten monet myllärit olivat todella panostaneet ennakkomateriaalien lukemiseen ja yrityksemme tilanteen miettimiseen ja he osasivat esittää kiperiä ja erittäin relevantteja kysymyksiä jatkoa ajatellen. Mylläreinä Kasvu Openissa toimivat vapaaehtoiset oman alansa ammattilaiset, jotka jokainen katsovat yritystämme ulkopuolisen silmin hieman eri vinkkelistä. Heiltä tulevat näkemykset ja kokemukset ovat todella arvokkaita tietoja, joihin muita kautta olisi vaikea tai lähes mahdoton päästä käsiksi. Päivästä saatiin paljon uusia kontakteja sekä ideoita ja mietittävää, tietenkin.

Toinen kiitoratapäivä oli 26.4.2018 Kauhajoella Teknologiakeskuksella. Saimme henkilökohtaista sparrausta jälleen viideltä eri mylläriltä intensiivisissä 45 minuutin sessioissa. Strategiamme alkoi muovautua ja tarkentua ja myllärit osasivat esittää vaikeita kysymyksiä, jotka saivat meidät vielä miettimään kriittisesti parasta toteutusta. Kasvusuunnitelmamme olivat tässä vaiheessa jo osaksi startanneet, sillä uutuustuotteemme LADON Oven lanseeraus oli tehty kevään Pytinki-messuilla. Todella moni paikallaolija olikin jo nähnyt LADON Oven mainostusta! Päivän lopuksi Kasvupolun tuomaristo valitsi voittajan jatkamaan kohti finaalia. Suupohjan Kasvupolulta jatkoon pääsivät Dagsmark Petfood, Karijoelta sekä kunniamainittu Weekends Snacks, Kaskisista.

Kasvupolun sparraus oli näin ollen osaltamme takana (näin ainakin luulimme), mutta matka Kasvu Openin kanssa oli vasta puolessa välissä.

Uusin ideoin eteenpäin

Seuraavaksi saimme linkin PIIK-palveluun, jota voisi luonnehtia eräänlaiseksi yritysten Tinderiksi. Palvelusta löytyy yli 200 Kasvun Osaajaa valmiina auttamaan, vapaaehtoisesti. Palveluun luotiin oma yritysprofiili, mitä etsimme, ja saimme selailla osaajien profiileja, mitä he vastaavasti tarjoavat. Kasvu Open tarjosi meille maksuttoman sparraussession Osaajan kanssa.

Löysimme tämän palvelun avulla Minna Stormin, ECCA Nordic Ab:stä. Olimme häneen yhteydessä ja hän oli heti valmis lähtemään meidän hankkeeseen mukaan. Hän kävi meitä tervehtimässä tehtaalla Karijoella, palaveerasimme muutaman kerran skypen välityksellä ja 6.9.2018 tapasimme hänet Tukholmassa pääkallopaikalla viettäen koko päivän yhdessä. Minnan laajat verkostot ja tuntemus Ruotsista ovat olleet korvaamaton apu kun olemme jatkaneet viennin starttaamista Ruotsiin. PIIK-palvelun lisäksi polulle kuului vielä Kasvu Invitation –ohjelmat. Pääsimme syyskuussa käymään sekä myynnin ja markkinoinnin työpajassa että HR ja johtaminen työpajassa.

Finaalissa sittenkin!

Elokuussa saimme iloksemme tiedon, että Kasvu Openin valtakunnallinen tuomaristo oli nostanut meidät finalistien joukkoon! Pääsimme 100 potentiaalisemman kasvuyrityksen joukkoon finaaliin!

Finalisteille järjestettiin valtakunnallinen kiitoratapäivä Espoossa 19.9.2018. Siellä saimme taas henkilökohtaista neuvontaa viideltä eri mylläriltä. Jälleen kerran keräsimme käsittämättömän arvokasta tietoa, apua, vinkkejä sekä ajatuksia näiltä mylläreiltä.

24-25.10.2018 Kasvu Open matkamme huipentui Karnevaaliin Jyväskylän Paviljongissa. Kasvun osaajamme Minna Storm tuli myös tapahtumaan kanssamme. Karnevaalissa saimme kuulla vielä muiden mielenkiintoisten yritysten upeita pitchauksia ja pääsimme toki esittämään myös omamme melko isolle lavalle. Mikä hienointa Suupohjasta oli lähtenyt ihan bussikuormallinen porukkaa kannustamaan meitä ja muita Suupohjan Kasvupolun yrityksiä finaaliin. Oli upeaa olla lavalla kannustusviirien heiluessa yleisössä! Aivan kymmenen finalistin joukkoon emme tällä kertaa yltäneet, mutta se olisi ehkä ollutkin pitchaajallemme liikaa! Toisen karnevaalipäivän saimme keskittyä kuuntelemaan muita ja ottamaan oppia.

Finaalin pääsy oli meille jo todella suuri onnistuminen. Odotuksemme Kasvu Openin suhteen eivät olleet kummoiset, mutta nälkä kasvoi syödessä ja koko ajan halusimme päästä eteenpäin ja tehdä parhaamme. Polku motivoi meitä oikealla tavalla arjen kiireen keskellä laittamaan asioita eteenpäin. Usein Pk-yrittäjän yritystoimintaan kuuluu virheiden ja ongelmien kautta oppiminen, eli niin sanottu perse edellä puuhun kiipeäminen. Kasvu Open matkan jälkeen tuntuu, että pystyimme välttämään monet ojat ja allikot ja saimme suunnitelmillemme monen ammattilaisen mielipiteen. Vaikka myllärit ovat välillä kriittisiä vaikeine kysymyksineen, tuli matkalle myös paljon kannustusta ja positiivista yrittämisen meininkiä.

Suuren suuret kiitokset Kasvu Open! Kaikki se apu ja neuvot mitä olemme koulutuksista sekä mylläreiltä saaneet ovat vieneet hankettamme eteenpäin viimeisen vuoden aikana valtavasti. Olemme verkostoituneet upeiden osaajien kanssa sekä ennen kaikkea aivan mielettömien paikallisten yritysten kanssa. Yhteistyössä on voimaa! Kiitos Kasvun Osaaja Minna Storm, että jatkat matkaa kanssamme myös tästä eteenpäin. Kiitos Carita Latikka, ilman sinua emme tähän ohjelmaan olisi lähteneet.

– Tiina, Sinikka & Laura