Tilanjakaja joka tilanteeseen

Tilanjakaja on tällä hetkellä trendikäs valinta kotiin. Se on myös erittäin käytännöllinen ja ratkaisee useita kotien haasteita. Tässä blogissa esittelemme viisi erilaista tapaa tilan jakamiseen!
29.07.2020

Tilanjakaja tuo sisustukseen ja kotiin tyyliä sekä aina kaivattua käytännöllisyyttä. Kotona vietetään tällä hetkellä vielä totuttua enemmän aikaa, jolloin järkevillä tilanjakoratkaisuilla voidaan helposti lisätä viihtyisyyttä. Vaihtoehtoja tilan jakamiseen onkin useita, joten jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto räätälöitävillä tuotteilla.

tilanjakaja_lasiseinä

Erilaiset tilanjakajat erilaisiin tarpeisiin

Käyttötarpeita tilanjakoon on monenlaisia, sillä jokainen koti ja perhe on erilainen. Nykypäivän avarat pohjaratkaisut halutaan esimerkiksi jakaa valoisilla lasiseinillä. Myös rakennusvaiheessa avoimiksi jätetyt isot oviaukot on helppoa rajata halutessaan avarilla tilanjako-ovilla tai peittävimmilläkin ratkaisuilla, näppärästi pinta-asennuksena. Lapsiperheissä taas esimerkiksi makuuhuoneita on toisinaan tarpeellista jaotella, kun huonetta on jakamassa useampia.

Mirror Linen vaihtoehdot tilanjakamiseen ovat liukuovitilanjakajat, erilaiset lasiseinät liukuvina tai kiinteinä, LADON Ovi sekä tilanjakajakaapistot. Tilanjakaja soveltuu moneen tarpeeseen – tässä blogikirjoituksessamme esittelemme tarkemmin 5 erilaista vaihtoehtoa sekä myös sen, millaisiin kohteisiin ne soveltuvat ja millaisiin eivät.

1. Tilanjako-ovet väliovina

Yksittäinen ruudukko tilanjako-ovi Vaatehuoneen tilanjako-ovet

Liukuovia voidaan käyttää monella tapaa tilanjakajina normaalin välioven sijasta. Materiaaliksi käyvät levyt, peilit ja lasit, joten variointimahdollisuuksia on vaikka kuinka! Kehyksien tulee olla alumiinia, sillä ne näyttävät molemmin puolin siistiltä ja pyörästöt ovat piilossa. Tilanjakoprofiileja löytyy valikoimastamme 4 eri profiilia.

Tilanjako-ovet toimivat kauniisti myös kaksin kappalein. Silloin ovissa voi olla singlekisko eli yksiurainen kisko, jossa liukuovet aukeavat molemmille puolille aukkoa. Tämä sopii hyvin esimerkiksi tilanjakajaksi kirjastohuoneen ja olohuoneen välille tai ison vaatehuoneen oviksi, kuten yllä.

Tilanjako-ovet voimme toteuttaa sekä ylä- että alakantoisina. Yläkantoisen liukuoven tilanjako-ominaisuuksista voit lukea lisää blogistamme. Rakennusvaiheessa on mahdollista tehdä myös seinän sisään liukuvia ovia.

Soveltuu: Pieniinkin tiloihin, jossa aukeava saranaovi toisi haasteita kalusteiden sijoitukselle.

Ei sovellu: Kohteisiin jossa seinätilaa ei ole tarpeeksi aukon sivulla: ovet liukuvat seinää pitkin, jolloin tarvittava tila ovelle + kiskolle on n. 2 x oven leveys.

Beigen eri sävyt, tilanjakaja ruudukot

Uudisrakennusten trendinä on jo hetken näkynyt sängyn taakse rakennettavat vaatehuoneet, joihin voi johtaa vaikkapa kaksi tilanjakajaa kuten yllä. Vaatehuoneeseen johtavat väliovena toimivat liukuovet, joissa opaali lasi on antamassa pienen näköesteen. Opaali lasi päästää kuitenkin kauniisti valon lävitseen.

2. Lasiseinät tilanjakajina

Tilanjakaja_lasiseinä

Lasiseinät sopivat silloin, kun halutaan rajata suuria tiloja toisistaan. Tällä hetkellä erityisen trendikkäitä ovat mustakehyksiset ruudukkolasiseinät. Lasiseinä tilanjakajana tarjoaa vaikka minkälaisia mahdollisuuksia niin materiaalien kuin toimintaperiaatteen suhteen. Pelkästään kiskojen määrät avaavat erilaisia mahdollisuuksia lasiseinien käyttöön.

Valitsemalla tuplakiskot liukuovet kulkevat rinnakkain, ja aukosta on puolet kerrallaan auki. Triplakisko taas on kolmiurainen, jolloin jopa kolme liukuovea saadaan kulkemaan rinnakkain. Tällöin aukko saadaan aukeamaan melkein kokonaan. Tilanjakajien osat voi tehdä myös kiinteäksi seinäksi, jolloin saadaan vielä monipuolisemmin ja suuremmalta alalta tilaa jaettua. Yllä olevassa kuvassa olevassa lasiseinässä on kaksi liukuovea ja kaksi kiinteää lasiseinää tuplakiskoilla– kehyksenä Classic Mini.

Isommat toteutukset toteutamme useimmiten alakantoisina, jolloin lattiassa kulkee oville alakisko. Se on hyvin matala ja muotoiltu, eli sen päälle voi huoletta astua. Myös yläkantoiset ratkaisut ovat mahdollisia. Lisää lasiseinistä voit lukea täältä!

Soveltuu: Kun halutaan tilanjakoa, mutta samalla säilyttää avoimuus ja valoisuus. Isot kokonaisuudet.

Ei sovellu: Kun toivotaan enemmän yksityisyyttä (huom. yksityisyyttä lasiseinällä rajattuun tilaa saa esimerkiksi verhoilla).

Tilanjakaja ruudukolla ja valkoisella levyllä

Ps. Jos ihastuit tyyliin, mutta haluat rajaavamman vaihtoehdon, voisiko yllä olevan kaltainen ratkaisu toimia? Ovissa käytetty valkoista levyä.

3. Kiinteät tilanjakaja lasiseinät

Alkovin tilanjakaja, kiinteä lasiseinä Ruudukko ovet Mirror Line Lasiseinä

Lasiseinistä pystymme toteuttamaan myös erilaisia täysin kiinteitä ratkaisuja. Kiinteät lasiseinät rakentuvat tuotteillamme normaalien ovien tapaan, mutta niistä tehdään yksinkertaisesti asennusvaiheessa kiinteitä – useimmiten kiskon päähän tulevan stopparin avulla.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa alkovin kokoa on kasvatettu L-muotoisella lasiseinällä. Pieni seinästä ulospäin tuleva osa on kiinteä, jolloin sitä ei ole tarkoituskaan liikuttaa. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa kolmesta elementistä koostuva lasiseinä rajaa sängyn olohuoneesta pienessä kodissa. Lasiseinää on tuotu alas katosta pienten palkkien avulla katossa olevan listan vuoksi.

Soveltuu: Tilanjakamiseen ja -rajaamiseen kun tarvetta liikuteltavuudelle ei ole.

Ei sovellu: Kulkuaukkoihin 🙂

4. Tilanjakajana LADON Ovi

Tilanjakaja_Ladon ovitilanjako_ladonovi

LADON Ovi on rustiikkinen maalaishenkinen liukuovi väliovi, jonka ydin ovat tummanpuhuvat rouheat kiskot. Ovea käytetään normaaleissa oviaukoissa, eli se asennetaan aina seinäkiinnityksellä aukon yläpuolelle. LADON Oven molemmin puolin on samanlainen kuvio, joten se on viimeistellyn näköinen kumpaankiin suuntaan. LADON Oven valikoima on monipuolinen, eikä rajoitu vain verkkokaupan tuotteisiin, sillä saatavilla on myös mittatilaustyönä toteutettuja tilanjakajia. Verkkokaupastamme on saatavilla myös pelkät kiskot ja pyörästö, jolloin oven suunnittelun suhteen on täysin vapaat kädet!

Soveltuu: Ovi- ja kulkuaukkoihin, max. leveys 120cm. Ovi pystytään maalata sisustukseen sopivaksi. Esteetön, ei alakiskoa.

Ei sovellu: Isoihin, koko huoneen poikki meneviin ratkaisuihin. Kattokiinnitykseen. Liian ahtaille seinille: ovi tarvitsee tilaa kaksinkertaisen määrän leveyteensä nähden.

Mittamuuttuva LADON Ovi tilanjakaja

LADON Ovesta onnistuu toteuttaa myös useamman oven ratkaisut. Kysy ihmeessä, me autamme!

5. Tilanjako kaapiston avulla

Tilanjakaja_kaapisto

Vaikka usein kaapistot sijoitetaan aina seinän viereen, niitä on kuitenkin mahdollista käyttää myös tilanjakamiseen. Kun kaapisto suunnitellaan tilanjakamiseen, täytyy sen takaseinä olla 16mm:n kalustelevyä. Tällöin kaapisto on tarpeeksi tukeva. Kaapistolla voidaan jakaa kätevästi vaikkapa isompi makuuhuone kahden asukkaan käyttöön.

Yllä olevassa kuvassa näkyy esimerkki siitä, kuinka kaapistoa voi käyttää tilanjakajana. Kaapisto on kaksipuoleinen, jolloin toiselle puolelle saatiin tilaa eteisen ja toiselle puolelle keittiön tavaroille. Lisäksi kaapiston sisään saatiin piilotettua pieni työpiste! Näin hieno kaapisto sulautuu muuhun sisustukseen loistavasti ja samalla jakaa avointa tilaa pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Kurkkaa referenssistämme, kuinka tämä kaapisto suunniteltiin ja mitä se sisältää! 

Tilanjakaja kaapisto showroom

Oletko ajatellut, että kaapiston tausta voi toimia vaikka sängynpäätynä? Tässä toteutuksessa näkyy tilanjakaja koivukaapin tausta ja sen etupuolella on liukuovet.

Soveltuu: Tiloihin, joissa ei ole tarpeeksi säilystilaa ja kaivataan käytännöllistä tilanjakoa

Ei sovellu: Tiloihin, joihin kaivataan mahdollisimman paljon avoimuutta ja valoisuutta, oviaukkoihin.

Myös pienemmillä kalusteilla onnistuu tilanjako! Kurkkaa miltä näyttää valoisa lasiseinän ja tason yhdistelmä tilanjakajana Oma Koti Valkoisen Miian kodissa, jonne toimitimme valkoisen lasiseinän alkuvuodesta 2020.

Tilanjakaja ratkaisee monia kotien haasteita – oli sitten kyse suuren tilan jakamisesta, säilytystilan lisäämisestä tai ihan vaan sisustuksen uudistamisesta. Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä teidän kotiinne parhaiten istuva ratkaisu!