Lastenhuoneen säilytys – näillä neljällä vinkillä onnistut

Lastenhuoneen säilytys saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä säilytyksen pitää taipua niin vaatteiden kuin lelujenkin säilytykseen. Lue vinkkimme lastenhuoneen säilytysratkaisuihin!
21.02.2023

Lastenhuoneen tulee suunnitella huolella.

Lastenhuoneen säilytys vaatii usein hieman pohdintaa, sillä aina siisti ja järjestyksessä oleva lastenhuone on rehellisesti sanottuna lähes mahdottomuus. Kuitenkaan ei ole syytä luovuttaa asian suhteen, sillä järkevillä säilytysratkaisuilla kaaoksen loitolla pitäminen on edes vähän helpompaa. Tässä blogissa kerromme neljä vinkkiä lastenhuoneen säilytysratkaisujen suunnitteluun.

1. Säilytä sekä vaatteet että lelut kaapissa

Lastenhuoneen säilytysratkaisut täytyy suunnitella huolella.
Kuva: Emilia Huttunen

Vaatteiden ja lelujen mahduttaminen vaatekaappiin saattaa äkkiseltään kuulostaa mahdottomuudelta, mutta mittatilauksena suunniteltuun vaatekaappiin mahtuu muutakin kuin vaatteita ja tekstiilejä. Monessa kodissa pelkille leluille on varattu oma säilytystilansa esimerkiksi lipastoon, erillisiin koreihin tai hyllyyn. Tämä voi joissain tapauksissa ollakin toimiva ratkaisu, mutta toisaalta tällöin kalusteet vievät enemmän tilaa. Lastenhuoneessa kun pitää olla myös tilaa leikkiä!

Lastenhuoneen säilytys kannattaakin suunnitella niin, että yhteen kaappiin saa säilöttyä sekä tekstiilejä että leluja. Liukuovikaappi on käytännöllinen valinta lastenhuoneen säilytyskalusteeksi, sillä leluja, kirjoja ja pelejä voi säilyttää liukuovien takana silloin, kun ne eivät ole käytössä. Huonekorkeus kannattaa hyödyntää kokonaisuudessaan, vaikkei lapsi välttämättä ylähyllyille yltäisikään. Nimittäin ylähyllyillä voi säilyttää harvemmin käytössä olevia tavaroita, esimerkiksi kausivaatteita.

2. Lastenhuoneen säilytys, joka kestää aikaa

Lastenhuoneen säilytyskaluste muuntautuu tarvittaessa lasten kasvaessa.

Lastenhuoneen kaapistoa suunniteltaessa on hyvä käyttää hetki siihen, miten säilytystarpeet muuttuvat vuosien mittaan. Pienempien lasten kaappeihin pitää vaatteiden lisäksi saada mahtumaan lelut, kirjat ja pelit. Koululaisten ja teinien kaapeissa lelujen sijaan tilaa tarvitaan esimerkiksi harrastusvälineille. Hyvin suunniteltu kaapisto kasvaa lapsen mukana ja muuntautuu eri elämänvaiheiden mukaisesti. Esimerkiksi laatikot ja korit ovat käytännöllisiä lisävarusteita vuodesta toiseen, sillä niihin saa säilytykseen kaikenlaista aina leluista tekstiileihin. Hyllyvälien muuttaminen taas on helppo tapa muokata kaapistoa sopivammaksi.

Kaapiston sisällön lisäksi on hyvä miettiä myös kaapiston ulkonäköä. Liukuoviemme pyörästöillä on 25 vuoden takuu, joten liukuoviksi kannattaa valita sellaisia materiaaleja, joihin ei kyllästy heti. Liukuovien vaihtaminen on helppoa ja edullista, mutta vieläkin edullisemmaksi tulee se, että alusta alkaen valitsee aikaa kestävät materiaalit. Lastenhuoneen värimaailma voi muuttua paljonkin vuosien varrella, kun lapsi kasvaa ja kiinnostuu erilaisista asioista.

Tutustu materiaalivalikoimaamme täällä!

3. Suunnittele lastenhuoneen säilytys lasten ehdoilla

Vaatekaappi lastenhuoneeseen mittatilaustyönä - ota lapsi mukaan suunnitteluun!

Lastenhuoneen tulee usein toimia makuuhuoneen lisäksi myös leikkihuoneena. Jos lastenhuoneen säilytys ei ole kunnossa, huoneen on vaikea täyttää nämä molemmat käyttötarkoitukset. Lapsi kannattaakin ottaa huomioon suunnittelussa, jotta lapsen olisi itsekin helpompaa pitää huone siistinä.

Lapsen ulottuville kannattaa laittaa ne esineet ja vaatteet, jotka ovat useimmiten käytössä. Tämän vuoksi laatikot ja korit on järkevää asentaa kaapiston alaosaan. Tankoa ei kannata sijoittaa aivan kaapiston yläreunaan, vaan mieluummin hieman tavallista matalammalle, jotta lapsi itse pääsee valitsemaan vaatteensa. Liukuovet kannattaa ehdottomasti varustella hidastimilla, sillä ne tuovat turvallisuutta ja käyttömukavuutta. 

4. Käy lastenhuoneen vaatekaappi säännöllisesti läpi

Vaatekaappi on syytä käydä säännöllisesti läpi.
Kuva: Emilia Huttunen

Säilytyksen A ja O on se, että jokaiselle tavaralle löytyy oma paikkansa. Kaapistoihin kertyy helposti turhaa tavaraa, jotka vaikeuttavat huoneen siistinä pitämistä. Pieneksi jääneet vaatteet sekä käyttämättömät lelut vievät turhaan kaapistossa tilaa, joten sen vuoksi on hyvä säännöllisesti käydä kaapistot läpi ja laittaa turha tavara kiertoon. Kaapiston yläosaan kannattaa varata tilaa sellaisille asioille, jotka ovat harvemmin käytössä mutta kuitenkin tarpeellisia. Käden ulottuville on syytä laittaa sellaiset vaatteet ja esineet, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Tällöin välttyy ylimääräiseltä kurottelulta ja kumartelulta, ja huoneen siistinä pitäminen on taas astetta helpompaa.

Vinkki! Laita ylähyllylle kassi tai laatikko, jonne keräät pieneksi jääneitä vaatteita sekä käytöstä poistuneita leluja. Sitten kun kirpputoripöydän varaaminen tulee ajankohtaiseksi, on vaatteita ja leluja jo valmiiksi katsottuna!

Aiheuttaako lastenhuoneen säilytys päänvaivaa? Me voimme auttaa!
Katso lähin jälleenmyyjä tai pyydä tarjous.