Liukuovikaappi mittatilaustyönä – näin suunnittelet!

Mittatilauksena tehty liukuovikaappi on pitkäaikainen hankinta kotiin, joka kestää aikaa ja mukautuu muuttuvien tarpeiden mukaan.
25.10.2022

Liukuovikaappi mittatilaustyönä mahdollistaa sen, että saat juuri sinun säilytystarpeiden mukaisen kaapiston. Mitä ikinä haluatkaan liukuovikaapissa säilyttää, se onnistuu, kun suunnittelet kaapiston alusta loppuun itse. Se on tarpeen mukaan makuuhuoneen vaatekaappi, eteisen liukuovikaappi, siivouskaappi, kodinhoitohuoneen pyykkikaappi, työhuoneen mappikaappi tai vaikka lastenhuoneen kaappi leluille. Valitsemalla itsellesi sopivat lisävarusteet kaappiin saat juuri sellaista säilytystilaa kuin tarvitsetkin.

Kartoita aivan ensimmäiseksi, mihin liukuovikaappi tulee. Lastenhuoneessa voi olla tarpeellista miettiä säilytystä vaatteille ja leluille, kun taas eteisessä säilytystilaa usein tarvitaan ulkovaatteille, harrastusvälineille ja siivoustarvikkeille.  Kun paikka on tiedossa, pystyt mittaamaan tilan ja näin suunnittelemaan, minkä kokoinen liukuovikaappi tilaan sopii. Kaapin sijainti ja koko vaikuttavat tietysti siihen, minkälaisia toimintoja on järkevää valita kaapistoon. 

Liukuovikaappi mittatilaustyönä – mitoita oikein

Liukuovikaappi mittojen mukaan on oikea tilaihme
Liukuovikaappi  voidaan tehdä millilleen omien mittojen mukaan niin korkeuden, leveyden kuin syvyydenkin suhteen. Mitään standardimittoja ei ole, mutta tavallisesti  syvyys on 550 mm-600 mm. Mikäli liukuovikaappi tulee käytävämalliseen kapeaan tilaa, on järkevää jättää tilaa kulkemisella ja tehdä kaapistosta hieman kapeampi. Mikäli kaapistoon haluaa tangon henkareille, on syvyyden oltava vähintään 550 mm, jottei henkarit jää liukuoven tielle. Kapeaan kaapistoon hyvä vaihtoehto on ulosvedettävä tanko.

Mikäli liukuovikaappi tulee suureen tilaan, on paras valinta lattiasta kattoon yltävä kaapisto. Kaapisto on mahdollista tehdä korkeuteen 2730 mm yhtenäisestä levystä. Liukuovet voidaan tehdä jopa kolmimetrisiksi. Kaapistoon saa lisää korkeutta tekemällä yläosan erillisestä rungosta. Mikäli liukuovet asennetaan kaapiston eteen, voi kaapiston päälle jättää tyhjää tilaa ja näin käyttää kattolevyä yhtenä, pitkänä hyllynä.

Vinkit mittaamiseen:

  1. Mittaa aukko monesta kohtaa. Esimerkiksi leveys kannattaa ottaa ylä- ja alareunasta sekä korkeus molemmista päädyistä ja keskeltä. Monissa asunnoissa on nimittäin herkästi millin ja jopa senttien heittoja! Mittatilaustuotteissa heitot pystytään tiettyyn rajaan asti ottamaan huomioon.
  2. Aukon mitalla pääset jo pitkälle, sillä me mitoitamme liukuovet ja kaapiston sopiviksi juuri sinun kotiisi. Osaamme ottaa huomioon esimerkiksi asennusvarat, joten sinun ei tarvitse huolehtia niistä! Huoneen mitat tai pohjapiirrustus auttavat myös paljon, jotta osaamme suositella huoneeseen sopivan kokoisen ratkaisun.
  3. Liukuovet vievät vain vähän tilaa aukon edessä, mutta kuitenkin niille tulee varata tilaa. Jos esimerkiksi asennat liukuovet vanhan kaapiston eteen, varmista, että liukuovimekanismille on tilaa vähintään 100 mm.
  4. Muista pistokkeet, valokatkaisijat ja lattialistat: mittatilaustuotteissa nämä eivät ole välttämättä esteitä asennukselle, mutta on otettava ehdottomasti huomioon suunnittelussa!

Valitse sopivat lisätarvikkeet

Liukuovikaappi mittatilaustyona eteiseen

Seuraavaksi kannattaa käyttää hetki sen pohtimiseen, mitä liukuovikaappi tulee pitämään sisällään. Säilytystarpeiden mukaisesti valitut lisätarvikkeet helpottavat nimittäin merkittävästi kodin siistinä pitämistä! 

Valikoimastamme löydät monipuolisen kattauksen lisätarvikkeita. Tutustu tarkemmin lisätarvikevalikoimaamme. Ohessa muutama esimerkki siitä, mitä lisätarvikkeita valita eri kaapistoihin käyttötarkoituksen mukaan.

1. Vaatekaappi

Oikeanlainen vaatesäilytys on tärkeää, sillä se pidentää vaatteiden käyttöikää. Tavallisesti vaatekaappiin valitaan tankoja helposti rypistyville ja pitkille vaatteille sekä hyllyjä viikattaville vaatteille. Todella kätevä lisävaruste vaatekaappiin on housuteline, jossa housut eivät pääse rypistymään. Korit ja laatikot tuovat lisää käytännällisyyttä, sillä niihin saa säilöön helposti asusteet, sukat ja alusvaatteet. Asusteiden säilytystä ei kannata myöskään unohtaa vaatekaappia suunniteltaessa. Korulokerikkoon saat siististi säilöön korut, kravatit, huivit ja aurinkolasit.

Liukuovikaappi mittatilaustyönä helpottaa ulkovaatteiden ja harrastuvälineiden säilyttämistä.

2. Eteisen liukuovikaappi

Eteisen kaapistoon kannattaa valita paljon tankotilaa, jotta takit ja lasten haalarit saa säilytettyä järkevästi. Myös kenkäsäilytys tulee huomioida eteisen kaapistossa – valikoimastamme löydät ulosvedettäviä kenkätelineitä, kenkäkarusellin ja puolisyvän hyllyn, jotka kaikki toimivat hyvin kenkien säilyksessä. Korit ja laatikot ovat käteviä hanskoille, pipoille ja kaulahuiveille. Muista varata tilaa myös mahdollisille harrastusvälineille, mikäli niitä on tarkoitus säilyttää eteisen kaapistossa!

Liukuovikaappi mittojen mukaan lastenhuoneessa

3. Lastenhuoneen kaapisto

Lastenhuoneen kaapin tulee usein taipua sekä vaatekaapiksi että lelujen säilytyspaikaksi. Usein tämä ratkaistaan niin, että toinen puoli kaapistosta omistetaan vaatesäilytykselle ja toinen leluille, peleille ja kirjoille. Mittatilauksena tehty liukuovikaappi mahdollistaa sen, että saat yhdisteltyä kaapistoosi juuri tarvittavan määrän hyllyjä, tankoja, koreja, laatikoita ja muita lisätarvikkeita.

 

Liukuovikaappi mittatilaustyönä taipuu myös käteväksi siivouskaapiksi

4. Siivouskaappi

Mirror Linelta löydät useita käteviä tarvikkeita siivouskaappiin. Ehdoton valinta siivouskaappiin on siivoushyllykkö, johon saa imurin letkun, siivousvälineet, kumihanskat ja pesuaineet siististi järjestykseen. Saatavilla on myös ulosvedettävä malli, jonka avulla imurin nostelu kaappiin sujuu ergonomisesti.

 

Liukuovikaappi mittatilaustyönä – vinkkejä käyttöön

Liukuovikaappi mittatilauksena lastenhuoneeseen on hyvä valinta huoneen siistinä pitämiseen
Kuva: Emilia Huttunen

Kun uusi liukuovikaappi mittatilaustyönä on löytänyt paikoilleen, on aika järjestellä se! Jotta liukuovikaappi pysyy hyvässä järjestyksessä, on tähän hyvä käyttää hetki jos toinenkin. 

  1. Pidä usein käytössä olevat tavarat ja vaatteet helposti saatavilla. Harvemmin tarvittavat asiat taas voi huoletta laittaa ylähyllyille ja kaapiston takaosaan.
  2. Ota käyttäjät huomioon! Lastenhuoneessa kannattaa kaapiston alaosaan sijoittaa sellaiset asiat, joita lapsi saattaa tarvita. Sama tietysti toisinpäin: mikäli on asioita, joihin lasten ei tarvitse päästä käsiksi, kannattaa ne sijoittaa kaapiston yläosaan. Iäkkäämmät käyttäjät taasen haluavat mahdollisesti välttää ylimääräistä kurkottelua ja kumartelua.
  3. Sijoita tanko sellaiselle korkeudelle, ettet joudu liikoja kurkottelemaan. Jos kaapistosi on vaikkapa yli 2500 mm, ei tankoa kannata sijoittaa ihan yläreunaan. Tangon yläpuolelle voi laittaa tarvittavan määrän hyllyjä sen mukaan, mihin korkeudelle tangon haluaa. Näin kaapiston yläreunaan ei jää hukkatilaa.
  4. Käy kaapit läpi säännöllisesti. Herkästi liukuovien taakse työntää kaiken, mille ei ole varsinaista omaa paikkaa. Tekemällä kaapistolle pari kertaa vuodessa suursiivon, saa hankkiuduttua eroon sellaisista tavaroista, joita ei oikeasti tarvitse. Hyvät ajat suursiivoille ovat esimerkiski kevät ja syksy, jolloin saa myös käytyä läpi kausivaatteiden tilanteen. Arkea ja kaapiston siistinä pitämistä helpottaa merkittävästi se, että kauden vaatteet ovat paraatipaikalla silloin, kun niiden aika on. 

Hyvin suunniteltu liukuovikaappi mittojen mukaan kestää aikaa ja muuntuu tarpeiden mukaan. Kun kaapiston suunnittelun tekee huolella, on se todella pitkäaikainen ostos. Tutustu lisää aiheeseen liukuovikaapit.

Kaipaatko sinä kotiisi kotimaista, juuri sinun tarpeisiin sopivaa liukuovikaappia mittatilauksena? Pyydä tarjous, niin me autamme!