Unelmien tilanjakaja – inspiraatiota suunnitteluun!

Käyttötarpeita tilanjakoon on monenlaisia, sillä jokainen koti ja perhe on erilainen. Tilanjakaja tuo kotiin tyylikkyyttä ja aina kaivattua käytännöllisyyttä.
29.07.2020

Tilanjakaja on nyt trendikäs valinta kodin sisustukseen! Kotona vietetään tällä hetkellä vielä totuttua enemmän aikaa, jolloin järkevillä tilanjakoratkaisuilla voidaan helposti lisätä viihtyisyyttä. Vaihtoehtoja tilan jakamiseen onkin useita, joten jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto räätälöitävillä tuotteilla.

Kaipaatko apua kotiisi sopivan tilanjakajan suunnittelussa? Jätä tarjouspyyntö!

Tilanjakaja lasiseinäratkaisuna

Erilaiset tilanjakajat erilaisiin tarpeisiin

Käyttötarpeita tilanjakoon on monenlaisia, sillä jokainen koti ja perhe on erilainen. Nykypäivän avarat pohjaratkaisut halutaan  jakaa esimerkiksi valoisilla lasiseinillä. Myös rakennusvaiheessa avoimiksi jätetyt isot oviaukot on helppoa rajata halutessaan avarilla tilanjako-ovilla tai peittävimmilläkin ratkaisuilla – näppärästi pinta-asennuksena. Lapsiperheissä taas esimerkiksi makuuhuoneita on toisinaan tarpeellista jaotella, kun huonetta on jakamassa useampia.

Mirror Linen vaihtoehdot tilanjakamiseen ovat liukuovitilanjakajat, erilaiset lasiseinät liukuvina tai kiinteinä, LADON Ovi sekä tilanjakajakaapistot. Tilanjakaja soveltuu moneen tarpeeseen – tässä blogikirjoituksessamme esittelemme tarkemmin 5 erilaista vaihtoehtoa sekä myös sen, millaisiin kohteisiin ne soveltuvat ja millaisiin eivät.

1. Tilanjakaja väliovena

Tilanjakaja väliovena toteutettuna tyylikkäänä lasioviratkaisuna Lasiovi seinän sisään toimii vähän tilaa vievänä tilanjakajana

Liukuovia voidaan käyttää monella tapaa tilanjakajina normaalin välioven sijasta. Materiaaliksi käyvät levyt, peilit ja lasit, joten variointimahdollisuuksia on vaikka kuinka! Kehyksien tulee olla alumiinia, sillä ne näyttävät molemmin puolin siistiltä ja pyörästöt ovat piilossa. Tilanjakoprofiileja löytyy valikoimastamme 4 eri profiilia.

Tilanjako-ovet voimme toteuttaa sekä ylä- että alakantoisina. Yläkantoisissa ovissa ei ole lainkaan alakiskoa, vaan oven pitää paikoillaan alaohjuri oven alareunassa. Yläkantoisen liukuoven tilanjako-ominaisuuksista voit lukea lisää blogistamme. Rakennusvaiheessa on mahdollista tehdä myös seinän sisään liukuvia ovia, jotka ovat yläkantoisia. Tilanjako-ovet toimivat kauniisti myös kaksin kappalein. Silloin ovissa voi olla singlekisko eli yksiurainen kisko, jossa liukuovet aukeavat molemmille puolille aukkoa. Myös seinän sisäisiä liukuovia on saatavilla pariovitoteutuksina.

Soveltuu: Pieniinkin tiloihin, jossa aukeava saranaovi toisi haasteita kalusteiden sijoitukselle.

Ei sovellu: Kohteisiin jossa seinätilaa ei ole tarpeeksi aukon sivulla: ovet liukuvat seinää pitkin, jolloin tarvittava tila ovelle + kiskolle on n. 2 x oven leveys. Seinän sisäinen liukuovi pitää asentaa jo rakennus/remontointivaiheessa.

Tilanjakajat kaksi kappalein vaatehuoneen ovina. Ovien takana on walk-in vaatehuone.

Uudisrakennusten trendinä on jo hetken näkynyt sängyn taakse rakennettavat vaatehuoneet, joihin voi johtaa vaikkapa kaksi tilanjakajaa kuten yllä. Vaatehuoneeseen johtavat väliovena toimivat liukuovet, joissa opaali lasi on antamassa pienen näköesteen. Opaali lasi päästää kuitenkin kauniisti valon lävitseen.

2. Lasiseinä tilanjakajana

Tilanjakaja lasiseinätoteutuksena kahdella kiinteällä ja kahdellä liikkuvalla ovella.

Lasiseinät sopivat silloin, kun halutaan rajata suuria tiloja toisistaan. Tällä hetkellä erityisen trendikkäitä ovat mustakehyksiset ruudukkolasiseinät. Lasiseinä tilanjakajana tarjoaa vaikka minkälaisia mahdollisuuksia niin materiaalien kuin toimintaperiaatteen suhteen. Pelkästään kiskojen määrät avaavat erilaisia mahdollisuuksia lasiseinien käyttöön.

Valitsemalla tuplakiskot liukuovet kulkevat rinnakkain, ja aukosta on puolet kerrallaan auki. Triplakisko taas on kolmiurainen, jolloin jopa kolme liukuovea saadaan kulkemaan rinnakkain. Tällöin aukko saadaan aukeamaan melkein kokonaan. Tilanjakajien osat voi tehdä myös kiinteäksi seinäksi, jolloin saadaan vielä monipuolisemmin ja suuremmalta alalta tilaa jaettua. Yllä olevassa kuvassa olevassa lasiseinässä on kaksi liukuovea ja kaksi kiinteää lasiseinää tuplakiskoilla– kehyksenä Classic Mini.

Isommat toteutukset toteutamme useimmiten alakantoisina, jolloin lattiassa kulkee oville alakisko. Se on hyvin matala, eli sen päälle voi huoletta astua. Myös yläkantoiset ratkaisut ilman alakiskoa ovat mahdollisia. Lisää lasiseinistä voit lukea täältä!

Soveltuu: Kun halutaan tilanjakoa, mutta samalla säilyttää avoimuus ja valoisuus. Isot kokonaisuudet.

Ei sovellu: Kun toivotaan enemmän yksityisyyttä (huom. yksityisyyttä lasiseinällä rajattuun tilaa saa esimerkiksi verhoilla tai peittävällä materiaalilla).

Tilanjakaja tilanteeseen, kun tarvitaan yksityisyyttä. Tässä ruudukko on yhdistetty valkoiseen sileään levyyn.

Ps. Jos ihastuit tyyliin, mutta haluat rajaavamman vaihtoehdon, voisiko jompikumpi ylläolevista ratkaisuista toimia? Ensimmäisessä ratkaisussa materiaalina on valkoinen levy ja toisessa raitalasi, jonka läpi erottaa pääasiassa värit ja muodot.

3. Tilanjakaja kiinteänä lasiseinänä

Tilanjakajaseinä, jossa kaksi kiinteää lasiseinäkettä
Kuva: Anna-Maria Arjasto

Tilanjakaja, joka erottelee alkovin muusta asunnosta.

Lasiseinistä pystymme toteuttamaan myös erilaisia täysin kiinteitä ratkaisuja. Kiinteät lasiseinät rakentuvat tuotteillamme normaalien ovien tapaan, mutta niistä tehdään yksinkertaisesti asennusvaiheessa kiinteitä – useimmiten kiskon päähän tulevan stopparin avulla.

Ensimmäisessä kuvassa kaksi lasiseinäkettä on osana kiinteää seinää.  Toisessa kuvassa alkovin kokoa on kasvatettu L-muotoisella lasiseinällä. Pieni seinästä ulospäin tuleva osa on kiinteä, jolloin sitä ei ole tarkoituskaan liikuttaa. 

Soveltuu: Tilanjakamiseen ja -rajaamiseen kun tarvetta liikuteltavuudelle ei ole.

Ei sovellu: Kulkuaukkoihin 🙂

4. Tilanjakajana LADON Ovi

Käsittelemätön DIY-LADON Ovi kaunis sellaisenaan tai käsiteltynä.

LADON Ovi on rustiikkinen maalaishenkinen liukuovi, jonka ydin ovat tummanpuhuvat rouheat kiskot. Ovea käytetään normaaleissa oviaukoissa, eli se asennetaan aina seinäkiinnityksellä aukon yläpuolelle. LADON Oven molemmin puolin on samanlainen kuvio, joten se on viimeistellyn näköinen kumpaankiin suuntaan. LADON Oven valikoima on monipuolinen – tutustu vaihtoehtoihin verkkokaupassa. Saatavilla on myös pelkät kiskot ja pyörästö, jolloin oven suunnittelun suhteen on täysin vapaat kädet!

Ladon ovi pyörästöpaketti mahdollistaa sen, että kiskolle saa kaksi kapeaa ovea vierekkäin

Soveltuu: Ovi- ja kulkuaukkoihin. Esteetön, ei alakiskoa.

Ei sovellu: Isoihin, koko huoneen poikki meneviin ratkaisuihin. Kattokiinnitykseen. Liian ahtaille seinille: ovi tarvitsee tilaa kaksinkertaisen määrän leveyteensä nähden.

5. Tilanjakaja kaapiston avulla

Tilanjakajana voi olla myös sängynpääty. Toisella puolella tilanjakajaa on kaapisto liukuovilla.

Vaikka usein kaapistot sijoitetaan aina seinän viereen, niitä on kuitenkin mahdollista käyttää myös tilanjakamiseen. Kun kaapisto suunnitellaan tilanjakamiseen, täytyy sen takaseinä olla 16mm:n kalustelevyä. Tällöin kaapisto on tarpeeksi tukeva. Kaapistolla voidaan jakaa kätevästi vaikkapa isompi makuuhuone kahden asukkaan käyttöön. Yllä olevassa kuvassa näkyy esimerkki siitä, kuinka kaapistoa voi käyttää sängynpäätynä ja samalla myös tilanjakajana.

Soveltuu: Tiloihin, joissa ei ole tarpeeksi säilystilaa ja kaivataan käytännöllistä tilanjakoa

Ei sovellu: Tiloihin, joihin kaivataan mahdollisimman paljon avoimuutta ja valoisuutta, oviaukkoihin.

Myös pienemmillä kalusteilla onnistuu tilanjako! Kurkkaa miltä näyttää valoisa lasiseinän ja tason yhdistelmä tilanjakajana Oma Koti Valkoisen Miian kodissa, jonne toimitimme valkoisen lasiseinän alkuvuodesta 2020.

Tilanjakaja ratkaisee monia kotien haasteita – oli sitten kyse suuren tilan jakamisesta, säilytystilan lisäämisestä tai ihan vaan sisustuksen uudistamisesta. Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä teidän kotiinne parhaiten istuva ratkaisu!