Unelmien vaatekaappi syntyy suunnittelijan käsissä

Toimivimmat toteutukset vaatekaapeille lähtevät aina asiakkaan tarpeista. Suunnittelun raamit taas syntyvät tilan asettamista rajoitteista ja mahdollisuuksista. Suunnittelijan käsissä toiveet ja tilan haasteet muotoutuvat unelmien vaatekaapiksi.
15.06.2017

Toimivimmat toteutukset vaatekaapeille lähtevät aina asiakkaan tarpeista. Suunnittelun raamit taas syntyvät tilan asettamista rajoitteista ja mahdollisuuksista. Näiden lisäksi suunnittelussa on huomioitava kaapiston mukautuvuus muuttuviin säilytystarpeisiin. Vaikka suunnitteluvaiheessa tuntuisi, ettei ole tarvetta esim. ulosvedettävälle housutelineelle, kannattaa mm. hyllyvälien suunnittelussa huomioida myös lisävarusteiden jälkiasennusmahdollisuus.

Käyttäjätarpeiden määrittelyä voidaan lähestyä mm. seuraavien kysymysten kautta:

  • Ketkä kaappia käyttävät?
  • Kuinka monen henkilön vaatteet makuuhuoneessa on?
  • Onko olemassa erillinen paikka kausivaatteita varten?
  • Säilytetäänkö kaapissa myös kenkiä tai liinavaatteita?
  • Asettaako työvaatetus kaapistolle erityisvaatimuksia? Esimerkiksi bisnesmiehellä on eri tarpeet pukujen ja suorien housujen säilytykseen kuin rakennusmiehellä omien työvaatteidensa osalta.
  • Entä onko käyttäjä lapsi?
  • Mikä on käyttökorkeus?

Suunnittelija mukaan alkuvaiheessa

Kaapistojen suunnittelija kannattaa kutsua projektiin jo silloin, kun tila on vasta suunnitteilla. Uudisrakennuksissa läpivientien ja putkistojen paikkojen etukäteissuunnittelulla voidaan säästää kokonaiskustannuksissa useita satasia. Vaatekaapiston suunnittelussa on hyvä huomioida muutama periaate:

  1. Tunnista tarpeesi ja kerro niistä suunnittelijallemme. Ennen kaapiston hankintaa olisi hyvä miettiä, mitä kaapistoltaan haluaa, mitä siinä säilytetään ja mitä toimintoja siihen haluaa. Uutta kaapistoa suunnitellessa kannattaa miettiä kaapin toimintoja ja muisteltava mitä ongelmia vanhan vaatekaapiston käytössä on ollut.
  2. Kuuntele suunnittelijan ehdotelma.Ammattitaitoisilla suunnittelijoillamme on vankka kokemus liukuovikaapistojen suunnittelusta ja heidän mielipidettään kannattaa kuunnella. Yli 20 vuoden kokemuksella meillä on vahva käsitys, mitä toimintoja kaapistolta vaaditaan ja kuinka ne olisi järkevintä toteuttaa.
  3. Muista, että kaapisto on pitkäaikainen sijoitus.Vaatesäilytyskaapistojen käyttöikä on kotitalouksien pitkäikäisimpiä. Monissa kohteissa vaatekaappeja uusitaan 30-40 vuoden välein, verrattuna keittiön n. 10-15 vuoden elinkaareen. Pitkäaikaiseen sijoitukseen kannattaa uhrata pieni hetki suunnittelun osalta, jotta loppukäyttäjä saa toimivan liukuovikaapiston, joka mukautuu myös muuttuviin käyttötarpeisiin. Vuosikymmeniä kestävän vaatekaapiston toteutusbudjetti on usein vain murto-osa esim. keittiöremonttien vaatimista satsauksista, joten siinäkään mielessä suunnittelusta ei kannata tinkiä laadun kustannuksella.

Huonekorkeus käyttöön kattoa myöten

Asiakaskokemuksiin perustuen voimme todeta, että säilytystilaa ei ole koskaan liikaa. Kompaktiin asuntoon suosittelemme valitsemaan lattiasta kattoon asti ylettyvän kaapiston, jolloin tilan koko hyöty saadaan otettua käyttöön.

Markkinoilla yleisesti olevat valmiskaapistot ovat noin 2 metrin korkuisia, kun taas mittatilauksena voimme toteuttaa kotiisi millintarkan kaapiston.  Niin visuaalisesti kuin käytön kannalta on parempi säilyttää tavaroita kaapistossa kuin kaapiston päällä erillisessä laatikossa pölyä keräämässä.

Astu sisään walk in –vaatehuoneeseen

Toimivan walk in -vaatehuoneen rakentaminen alkaa tilasta ja käyttötarpeen huomioimisesta. Uudiskohteissa olisi hyvä ottaa ammattitaitoiset jälleenmyyjämme mukaan projektiin tarpeeksi ajoissa, jotta saamme hyödynnettyä tilan täyden kapasiteetin.  Jälkikäteen huomioitavat esim. jakotukkien paikat ja ilmastointien läpiviennit aiheuttavat visuaalista haittaa, mutta voivat myös haitata vaatehuoneen tehokasta käyttöä. Paras lopputulos syntyy siis jo siinä vaiheessa, kun tila on vasta suunnitteilla.

 

Walk in -vaatehuoneessa tila määrittää kaapistojen sijainnit, mutta muuten kokonaisuus voidaan rakentaa tarpeiden ja toiveiden mukaan. Walk in -vaatehuone voidaan jakaa pariskuntien kesken tasan tai suunnitella vastaamaan sinkkuihmisen käyttötarpeita.

Parhaimman tehon pukeutumistilasta saa silloin, kun se on hyvin valaistu ja tilassa on kokovartalopeili. Peili voidaan toteuttaa seinään kiinnitettävänä versiona, kaapin sisällä tai vaikka 2-puolisena liukuovena. Mahdollisuuksia on monia.

Viihde-elektroniikka liukuovien taakse

Vaatekaappeihin halutaan usein runsaasti henkaritilaa, käytännöllisiä koreja tai laatikoita pienimmille vaatteille sekä väljää hyllytilaa. Vaatekaapin liukuoviin valitaan ulkonäön ja käytännöllisyyden vuoksi usein peiliä. Tällä hetkellä todella suosittuja lasivaihtoehtoja ovat valkoinen ja satiinipintainen lasi.

Makuuhuoneessa sijaitsevat kaapistot pitävät lähes poikkeuksetta sisällään vaatesäilytykseen soveltuvat ratkaisut. Olemme toteuttaneet erilaisia ratkaisuja makuuhuoneen kaapistoihin, jossa asiakkaan toiveesta asemoidaan esim. televisio tai kotiteatteri liukuovikaapiston sisälle. Tällaisessa tapauksessa jo suunnitteluvaiheessa otetaan huomioon tarvittavien sähköjohtojen ja ilmankierron vaatimat läpiviennit.

Oli unelmiesi vaatekaappi millainen vain, kerro toiveesi ajoissa kaapiston suunnittelijalle. Tällöin voimme olla varmoja, että saat tinkimättömästi juuri tarpeittesi ja unelmiesi mukaisen kaapistoratkaisun. Suunnittelijamme ovat sinua varten – unelmat tehdään yhdessä.

 

Tutustu kaapistovalikoimaamme täällä »