Vaatekaapin ovien vaihto liukuoviin

Vaatekaapin ovien vaihto liukuoviin tuo kotiin nopean uuden stailauksen.
18.07.2019

Huoneiston päivittäminen uudelle vuosituhannelle liukuovilla

Vaatekaapin ovien vaihto liukuoviin on monen asunnon pelastus! Melkein kaikista vanhemmista asunnoista löytyvät jonkunlaiset saranaovikaapit. Usein niiden ilme on vanhentunut ja huoneeseen halutaan freesausta remontin yhteydessä. Kaapisto itsessään voi olla aivan täysin toimiva tai se on vaikkapa upotettu seinään niin, että sitä ei nyt haluta lähteä purkamaan. Helppo ja edullinen vaihtoehto on pelkkien liukuovien uusiminen vanhan vaatekaapin eteen. Lue tästä kirjoituksesta miten homma toimii ja nappaa vinkit talteen!

vaatekaapin ovien vaihtaminen

Tämän kohteen aikaisemmassa artikkelissa käsittelimme kyseisen huoneiston säilytysongelmia, mutta myös sitä asiaa, etteivät välttämättä kaikki asiakkaat  ole liikkeellä rajattomalla budjetilla, jolloin vain taivas ja mielikuvitus on rajana. Silloin tehtävänämme on löytää jokaisen tarpeisiin ja jokaisen asiakkaan budjettiin sopiva ratkaisu. Liukuovien vaihto saranaovien tilalle on usein budjettiystävällinen vaihtoehto.

Vaatekaapin ovien vaihto liukuoviin – vanhan hyötykäyttöä

Kohteen makuuhuoneessa sijaitsevia vanhoja kaapiston runkoja tarkastellessa todettiin niiden olevan täyspuulevyä. Viisikymmentä vuotta on kaapiston runko palvellut asukkaitaan ja siltikään kaapistossa ei ollut nähtävillä mitään merkkejä siitä, etteikö tammipuusta rakennettu kaapisto kestäisi vielä seuraavatkin 50 vuotta. Aina paras vaihtoehto ei ole purkaa vanhaa ja asentaa uutta tilalle, vaan tässä kohteessa päätettiin säilyttää vanhat toimivat kaapistot. Vanhan hyötykäyttöä arvostaa myös luonto! Vaatekaapin vanhat ovetkin löysivät jatkokäytön facebookin retrokirppiksen avulla: kierrättäminen kunniaan!

Ajatuksena oli poistaa ihastusta ja vihastusta herättäneet kellertävät ”retro” vaatekaapin saranaovet ja asentaa liukuovet kaapiston eteen. Tällä ehdotuksella ja päätöksellä asiakas säästi noin 750€. Remontin yhteydessä vanhaan kaapistoon uusittiin muutama vaatetanko, jotka olivat ajan saatossa hieman kärsineet.

Vinkki 1. Vaatekaapin ovia vaihdettaessa voit samalla päivittää kaapistoasi.

Pienellä rahalla voit ostaa kaapistoosi sopivia lisähyllyjä tai vaikkapa vaihtaa hyllykaapin tankotilaksi. Liukuovien kanssa toimivat hienosti myös vetolaatikot, jotka kannattaa sijoittaa kaapiston reunoille. Joihinkin valmiisiin runkoihin löytyy myös koreja, kunhan ne osuvat mitoituksiltaan yhteen.

liukuovet vanhaan kaappiin

Mitä huomioida vaatekaapin ovien vaihtoa liukuoviin suunnitellessa?

Kun tämäntyyppiseen kohteeseen asennetaan saranaovien tilalle liukuovia, suunnittelemme toteutuksen aina sillä tavalla, että kaapiston sisältö on hyvin tavoitettavissa ja saavutettavissa. On ensiarvoisen tärkeää, että mittaus ja suunnittelu tehdään huolella, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Tärkeää on esimerkiksi huomioida kaapistossa olevat ulosvedettävät tarvikkeet, kuten korit ja vetolaatikot, ja varmistaa, että uusien liukuovien kanssa ne pääsevät edelleen avautumaan.

Vinkki 2. Kaapistoon kannattaa mieluiten valita parillinen, kuin pariton määrä liukuovia.

Sääntö pätee erityisesti pelkkiä ovia uusittaessa, jolloin takana vanha kaapisto säilyy lähestulkoon entisellään. Parillisella määrällä liukuovia kaapistosta saadaan isompi osa aukeamaan kerralla ja todennäköisyys kaikkien välien helpolle käytölle kasvaa.

Liukuovet asennetaan vanhan vaatekaapin eteen

Liukukisko

Liukuovet asennetaan olemassa olevan rungon eteen, usein lattiasta kattoon kiinnityksellä. Liukuovet siis lisäävät kaapiston kokonaissyvyyttä n. 10 cm. Onhan kaapistosi edessä mekanismin vaatima tila? Yläkisko voidaan kiinnittää huoneen kattoon jopa 3 metrin korkeuteen asti. Toinen vaihtoehto on sijoittaa kaapiston päälle n. 10 cm olemassa olevaa kaapistoa syvempi irtokatto, jolloin yläkisko voidaan kiinnittää tähän levyyn. Sivusuunnassa liukuovet tarvitsevat seinän, johon ne pysähtyvät. Jos huoneen seinä ei ole liukuovia vastassa, voidaan toiseen tai molempiin päätyihin sijoittaa irtopääty heti kaapiston nykyisen päätyseinän päälle. Irtopäädyn tulee myös olla 10 cm kaapistoa syvempi. Levyn paksuus on 16 mm tai 22 mm, mikä tulee myös huomioida.

 

 

Vinkki 3. Ota kuva kohteesta niin varmistamme liukuovien toimivuuden

Alla oleva kuva havainnollistaa, millaisen tilan liukuovet kaapistosi edestä vaativat. Kohteesi ei kuitenkaan välttämättä näytä aivan tältä, ja sinua voi mietityttää, onnistuuko liukuovien vaihto sinun kaapistoosi. On hyvä idea ottaa kuva kohteesta, jolloin pystymme helpommin kertomaan, millainen toteutus sinun kohteeseesi olisi toimivin.

Saranaovien vaihto liukuoviin mitoituksessa huomioitavaa

Muutostyö oli tässä kohteessa helppo ja nopea. Vanhan kaapiston sivuun asennettiin päätylevy, johon uudet liukuovet pysähtyvät. Päätylevy ruuvattiin vanhan kaapiston rungon läpi kiinni. Liukuovet asennettiin huoneen lattiasta huoneen kattoon. Näin toteutuksesta tulee tyylikäs ja viimeistelty. Liukuoviin valittiin kohteessa valkea levy, tuomaan huoneeseen lisää valoisuutta ja valkeaa pintaa. Oviin sijoitettiin jakolistat tuomaan hieman ulkonäköä ja tasapainottamaan kokonaisuutta. Mitä mieltä olet vaatekaapin ovien vaihto muutoksesta? Onnistuttiinko?

liukuovet vanhaan kaappiin

Tämäntyypiseen tilaan uusi vaatekaappi ovien kanssa olisi maksanut karkeasti arvioiden noin 1500€. Hyödyntämällä siis vanhaa, täysin käyttökelpoista kaapiston runkoa, päästiin tässä kohteessa noin puolella siitä hinnasta. Muodonmuutos 1970-luvulta vuoteen 2018 tapahtui vajaassa 40 minuutissa. Muutos ja ero vanhaan on häikäisevä! Saranaovien vaihto liukuoviin todellakin kannatti.

Millaiset liukuovet haluat?

Kun toteutuksesta on päästy selvyyteen, tulee eteen liuta uusia valintoja. Liukuovien määrän lisäksi päätettävä on kehysprofiili, joista löytyy useaa eri muotoilua, materiaalia ja väriä. Liukuovien materiaaliksi voi valita peiliä, lasia tai levyä, useassa eri värissä. Lisäksi liukuovia voidaan jakolistoilla jakaa haluamallaan tavalla ja tällöin myös yhdistää ovessa useampaa materiaalia. Tutustu tarkemmin liukuoviimme täällä.

Jos haluat enemmän tietoa liukuovien materiaaleista ja mittauksessa huomioivista seikoista, voit ladata kirjoittamamme liukuovien ostajan oppaan, josta kaikki tieto löytyy kätevästi yhdestä paikasta! Oppaan voit ladata täältä.

liukuovet vanhaan kaappiin liukuovet vanhaan kaappiin

Jos haluat lukea mitä maksoi samaisen asunnon peililiukuovikaapisto eteiseen, pääset tsekkaamaan referenssin tästä!