LADON Oven tuunauskoulu Osa 3. Vanhan näköinen ovi

24.04.2018

Tuunauskoulun osassa 3 esitellään erilaisia vinkkejä LADON Oven tuunaamiseen vanhan näköiseksi.

Välttämättä meiltä jokaiselta ei löydy varastosta vanhaa, ajan kuluttamaa ja harmaannuttamaa lautaa tai vanhan kartanon etuovea, josta saisi tuotua aitoa vanhaa tunnelmaa sisustukseesi. Vaikka luonnon muokkaamaa mestariteosta ihminen ei pysty kopioimaan, pystytään silti tätä efektiä jäljittelemään muutamilla nikseillä, joita tässä tämänkertaisessa artikkelissa käsitellään.

Puun harmaantuminen, mistä se johtuu? Puu harmaantuu ja nukkaantuu itsestään vuosien saatossa lähinnä uv-säteilyn ja ilmastorasitusten johdosta, kuten lämpötila, kosteudenvaihtelut sekä vesi. Harmaantuminen vaikuttaa lähinnä puun pintaan, eikä se ole itsessään merkki lahoamisesta tai puun vaurioitumisesta.

PUUVAHAN KÄYTTÖ

Millätavoin puun harmaantumista voidaan jäljitellä? Koska LADON Ovemme ovat tarkoitettuja ainoastaan sisäkäyttöön, emme missään tapauksessa suosittele oven jättämistä pihalle, luonnon armoille, vaikka se lopputuloksen kannalta olisi toimiva ratkaisu. Edellisessä artikkelissa käytetty puuvaha on yksi monista eri vaihtoehdoista käsitellä LADON Ovi vanhan näköiseksi. Hopeanharmaat sävyt, kuultavana ja hieman epätasaisena jäljittelevät erinomaisesti vanhentunutta puuta.

Neljä loistavaa sävyesimerkkiä Osmo Colorin valikoimasta. Terva, Kelo, Poppeli ja Noki. Näistä tuotteista ja näitä tuotteita yhdistelemällä on mahdollista löytää oma täysin uniikki värimaailmasi.

 

RAUTASULFAATTIKÄSITTELY

Yksi LADON Oven käsittelyvaihtoehdoista on luonnollista harmaantumista jouduttava rautasulfaattikäsittely. Tämä käsittelymenetelmä ei ole ”Heti valmis”, vaan rautasulfaatti  vaatii reagoidakseen puussa aikaa ja UV-säteilyä. Rautasulfaattikäsittelyä tehdessä on hyvä huolehtia kunnollisesta hengitys-suojaimesta ja tarvittavasta ilmanvaihdosta. Rautasulfaatti reagoi jokaisen puulajin kanssa omalla tavalla, eikä sen käyttäytymistä voi ennustaa. Rautasulfaattikäsittely on vanha menetelmä, jota on käytetty rakentamisessa vuosikymmeniä.

 

Rautasulfaattikäsittely videolla:

KALKKIMAALI

Uusi trendi tuunauspuolella, on nk. kalkkimaalin käyttö huonekaluissa. Mutta kalkkimaalihan on kovin kehno huonekalumaali? Sehän kestää kulutusta huonosti, ei sovellu puupintaisille tuotteille, saati sitten käytössä ollenkaan? ”Kalkkimaali ”on oikeasti lähes poikkeuksetta akrylaattimaalia, eikä se sisällä oikeasti kalkkia. Kyseessä on siis melkeinpä täysiverinen huonekalumaali.

Näillä kalkkimaaleilla on mahdollista tehdä ”vintage” pinta tuotteeseen, sillä maalattu pinta on helppo käsitellä / kuluttaa, vaikka karhunkielellä tai hiekkapaperilla vanhan näköiseksi. Ajan patinan määrität sinä itse. Muista että aika ei tunne symmetrisyyttä, eikä kulutus ole aina tasaista. Vinkki! Kuluta ja käsittele niitä kohtia enemmän, mitä oikeasti uskoisit ajan saatossa kuluvan. Silloin lopputulos on aito.

PUUPINNAN FYYSINEN RASITTAMINEN JA YKSITYISKOHTIEN LISÄÄMINEN

Kun katselet vanhaa perintötuolia tai omasta lapsuudestasi tuttua keinuhevosta, huomaat että siinä olevat jäljet kertovat omaa tarinaansa.  Jäljet eivät välttämättä rajoitu pelkkiin värivirheisiin ja maalin kulumiseen, vaan usein tuote on saanut kokea monenmoista eri tapahtumaa ja käyttäjää. Halutessasi pintaan voi tehdä muutamia naarmuja, naulalla pintaan jokunen kolo ja kopauta pintaa varovasti vasaralla. Älä kuitenkaan innostu liikaa! Ovea ei ole tarkoitus hajottaa, vain tehdä siitä kuluneen näköinen. Huomioithan että vastaat itse oman tuotteesi käsittelystä, emmekä me ota vastuuta tässä artikkelissa esitetyistä ideoista.

Oletko löytänyt jonkun hienon takorautaisen ovenkahvan, ovikoristeen tai kulmaraudat, jotka haluaisit esille? Rautakaupoissa on laaja valikoima erityyppisiä heloja, joiden avulla saat entisestään korostettua oman tuotteesi ulkonäköä.

 

 

 

Oman LADON Ovesi voit tilata täältä

Tiesitkö, että voit saada LADON Oven ilmaisella kotiinkuljetuksella? (Arvo alk. 49€). Lue lisää tästä!

 LADON Ovemme käsiteltynä Osmo Colorin kelo- ja tervavahalla.